Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Izjava

Seminar čuvara prirode

25. i 26. Rujna 2014. održan je XIV. Seminar čuvara prirode u parku prirode Papuk, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Javne ustanove park prirode Papuk. Seminaru je prisustvovalo preko 100 polaznika glavnih čuvara prirode i čuvara prirode iz javnih ustanova RH i nekolicina kolega iz BiH, Srbije i Mađarske.
Prvi dan bio je predviđen za teoretski dio seminara na kojem je pomoćnik ministra MZOIP Nenad Strizrep upoznao prisutne sa odrađenim kapitalnim projektima u zaštiti prirode  2013. i 2014. godini te prezentirao planove u skoroj budućnosti. Pomoćnik ministra, pored navedenog, prezentirao je i novu uniformu čuvara prirode.
Uslijedila su predavanja iz područja zaštite prirode, prava i kriminalistike od strane stručnjaka iz svakog pojedinog područja.
Posljedni dio bio je predviđen za izlaganja čuvara prirode o specifičnim temama vezanim za zaštićeno područje u kojem rade.
U jednom od četiri izlaganja, naš voditelj službe nadzora i protupožarne zaštite Marjan Gavrančić izlagao je na temu: Sustav protupožarne zaštite i nadzora u park-šumi Marjan. Gavrančić je u izlaganju obradio zakonsku regulativu iz ovog područja, objasnio funkcioniranje oba sustava u park-šumi Marjan te ulogu čuvara prirode u zaštiti od požara.
Drugi dan proveden je na terenu u park-šumi Jankovac, koja je dio parka prirode Papuk. Čuvari prirode JU Park prirode Papuk proveli su polaznike seminara i upoznali ih sa prirodnim vrijednostima parka.

 

Seminar  čuvara prirode slikaSeminar  čuvara prirode slikaSeminar  čuvara prirode slikaSeminar  čuvara prirode slikaSeminar  čuvara prirode slikaSeminar  čuvara prirode slikaSeminar  čuvara prirode slika
BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume.

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.