top of page
biciklisti marjan2
www.marjan-parksuma.hr.png
www.marjan-parksuma.hr (12).png

Stalno rastućem broju posjetitelja grada Splita i njegovog bisera Park-šume Marjan, lako dostupne iz samog centra grada, ovo područje postalo je neizostavni dio razglednica poslanih u svijet.

Ipak, dobro poznata splitska gužva i šušur, posebno u toplije doba godine, sa sobom nose i rastuće količine otpada, a posebno onog ambalažnog kao što su boce ili plastične vrećice, kakve nalazimo u velikim količinama odložene u park-šumi.

 

O čistoći i urednosti u park-šumi se svakodnevno brinu djelatnici Javne ustanove, ali prijavom na projekt “Plastic free zone” – Za Marjan bez plastike, financiranom od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, htjeli smo učiniti korak dalje.

U svrhu cjelovite zaštite našeg bisera, Park-šume Marjan i očuvanja njegove prirodne baštine i bioraznolikosti, provesti ćemo mjere kojima planiramo dovesti do smanjenja onečišćenja plastikom, a posebno jednokratnom plastikom, te ih pokušati zamijeniti materijalima razgradivim u prirodi.

 

U tu svrhu postaviti ćemo koševe za plastiku koja će posjetiteljima omogućiti pravovaljano odvajanje plastike i plastičnih proizvoda za njihovog boravka na području park-šume, a na njima će, kao i na informativnim pločama, biti naznačeno da se posjetitelji nalaze u plastic-free zoni.

Također, Javna ustanova Park-šuma Marjan započinje s provedbom informativne kampanje kroz različite promidžbene aktivnosti, a prije svega tematske edukacije za različite ciljne skupine (učenici u osnovnim školama, javnost/posjetitelji park-šume, zaposlenici javne ustanove te pravne osobe koje obavljaju djelatnosti na području Park-šume Marjan) o štetnosti korištenja plastike u prirodi, potrebi smanjenja korištenja jednokratne plastike u svakodnevnoj upotrebi te dostupnim alternativama proizvodima od jednokratne plastike.

Edukacije ciljnih skupina imat će višestruki efekt jer će pripadnici ciljnih skupina biti skloniji promijeniti svoje ponašanje, ali i ukazati na potencijalno neprimjereno ponašanje posjetitelja u vezi korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda u prirodi. Prve radionice održati će se 13. i 14.11.2023. godine u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, ali sve aktivnosti planiramo nastaviti i oplemeniti tijekom cijele godine za sve zainteresirane skupine.

Fond za zaštitu okoliša logo.png
PŠM logo.png
OGLASI I OBAVIJESTI
bottom of page