Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Izjava

Zanimljivosti

Prvi morski akvarij na Marjanu izgrađen je 1928. godine i bio je smješten u paviljonu pokraj zgrade Prirodoslovnog muzeja, a prema nacrtu arhitekta Josipa Kodla.

Društvo Marjan osnovano je 1903. godine. Osnivač i predsjednik Društva bio je prof. Juraj Kolumbatović. Nakon njega predsjednik je bio liječnik iz Velog Varoša Šimun Tudor. Djelatnost Društva zamrla je tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata Predsjednik Društva postaje jedini preživjeli od 45 članova društva slikar Emanuel Vidović.
Društvo je radilo na pošumljavanju, izgradnji putova, vidilica, ugostiteljskih objekata, stuba do Telegrina i zaštiti kulturnih i povijesnih spomenika, a aktivnošću društva dovedena je 1953. i voda na Marjan.

Društvo Meje osnovano je 1930. godine, a prvi Predsjednik društva bio je Ivan Meštrović. Cilj društva bio je uređenje područja Meja, posebno pošumljavanje od Sustipana do rta Marjana i izgradnja kupališta u uvali Sustipan te sanacija tupinoloma tvornice Betizza.

Prvi bazen na Marjanu, pedesetmetarski bazen plivačkog kluba Jadran u Uvali Zvončac izgrađen je 1936. godine. JSK Jadran osnovan je 1924. godine, a do izgradnje bazena utakmice između vječitih rivala Jadrana i Juga održavale su se u Uvali Baluni. Tribine za publiku podignute su 1940. godine.

Jedina živa voda na Marjanu, Veli potok zvan i Voda sv. Duje, prema crkvi koja je bila u blizini, izvire na lokalitetu iza Kašteleta, zvanom i Dujmovača.

Telegrin najviši vrh Marjana ime je dobio prema talijanskoj riječi pellegrino, hodočasnik .

Zvončac je dobio naziv prema biljci zvončacu (Hypericum perforatum), poznatom kao kantarion ili gospina trava.

Meje su dobile naziv prema niskim zidovima koji su držali zemlju da je voda ne odnese ispiranjem.

 

IME MARJANA

Ime Marjan  dolazi od latinskog praedium ili fundus Marianum (P.Skok, Postanak Splita, Anali Historijskog Instituta u Dubrovniku, Dubrovnik, 1952.,str. 23).
U oporuci priora Petra iz pretpostavlja se prve polovice 8. stoljeća spominje se kao Marulianus ( "Voleo et iubeo ut de ecclesia s.Ioannis teram unam uti dicitur a Maruliano quam emi ab aunculo pro solidis quindecim..." (M. Horvat,Oporuka priora Petra, Rad Jugosl. Akademije znanosti i umjetnosti, 283, Zagreb 1951.,str. 124)), a zatim Mergnanus, Murnanus, Marnanus, Murnano, kao i Marnano, Mergnano, Mernjan, Merjan, Marglian, Mirgian, Mirgnan, Megnan.


Poznat je i pod nazivom  Mons Kyrie eleyson  prema crkvenim procesijama koje su se obavljale na njemu, a taj naziv potječe od liturgijskih običaja u kojima se pjevaju posebne litanije za vrijeme blagoslova polja, u kojima se zaziva Blažena Djevica Marija, apostoli i drugi sveci redom, a iza svakoga naziva dodaju se riječi Kyrie eleyson ( grč.Gospodine, smiluj se!). Tako ga naziva i Toma Arhiđakon kada piše o događajima oko 1112. i 1113. (in rupibus montis Kyrieleyson).


Naziva se i Mons Serra ili Mons Serranda, a pod tim se nazivom spominje više puta i u gradskom statutu iz 1312. godine, te Mons Serandea, što dolazi od talijanskog glagola serrare (zatvoriti).

 

ČINJENICE


POVRŠINA poluotoka Marjan: 347 ha (300.29 ha pod  upravom JU); dužina je 3.5 km, a širina  oko 1.5 km
NAJVIŠI VRH: Telegrin  (178 m)
DAN MARJANA: 9. svibnja

BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume.

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.